lørdag 20. april 2013

Oppskrift på knallbra marshmallowsfondant

Resultatet med den "hemmelige ingrediensen" ble helt fantastisk! Nå har jeg ikke prøvd den som lokk enda, men prøveknøing og -dilling ser veldig bra ut!

Her er som lovet oppskriften:

Marshmallowsfondant




Til minst to kaker, avhengig av størrelse 

300 g marshmallows (en pakke)
3 ss vann
3 ss smaksfri olje (feks rapsolje)
750 g melis
og prikken over i'en:
en halv pakke Wilton rolled fondant (ca 300 gram)
NB: Den siste ingrediensen er slett ikke nødvendig. Deigen er helt fin uten.

Slik gjør du:

Ha marshmallows og vann i en stor bolle, rør godt rundt til vannet dekker bitene, og varm i microen til den sveller opp til ca dobbel størrelse. Tiden avhenger litt fra ovn til ovn, men i min blir det ca 1,5 minutt.
Ha i oljen og rør rundt til du får en jevn blanding.
Hiv mesteparten av melisen i kjøkkenmaskin (med krok eller lignende, IKKE visp) og følg på med marshmallowblandingen.
Sett i gang maskinen på lav hastighet og varm Wilton-fondanten litt i mikroen, ca 20-30 sekund, til den blir myk.
Skrap ned godt kantene med en slikkepott av plast (det klisser seg lett med gummi) og ha den oppvarma fondanten i før du elter videre.
Ha litt melis på benken og elt for hånd til du får en fast, elastisk deig som minner om en mellomting av fast gummi og plastalina. Den klistrer kanskje litt, men det er bedre at den er litt for "bløt", så kan man heller bruke litt melis til utbakingen. Det er lettere å gjøre noe med en bløt deig enn en tørr en!

Man kan godt gjøre dette for hånd om man ikke har en kraftig maskin. I så tilfelle heller du melisen på benken, blandingen oppå og "bretter" melisen over til den blir fast(ere). Vær forsiktig og bruk gjerne hansker da smeltet marshmallows er veldig varmt og klistrer seg fast i huden så man kan få blemmer.

Fondant kan ikke "over-eltes" slik som deig; det er derimot viktig den eltes nok for å få ut luftlommer. Ha derfor ikke kjøkkenmaskin på annet enn lav hastighet.

Kle godt med plastfolie så ingen luft slipper til. Jeg har også en brødpose utenpå for å være sikker. Fondant kan oppbevares lenge, men de lærde strides når det kommer til temperatur. Selv bruker jeg kjøleskapet, men mange sverger til mørkt, tørt og lufttett i romtemperatur. Prøv deg frem til hva du selv foretrekker.

Når du skal bruke fondant etter oppbevaring er et godt tips a varme den litt i mikroen før bruk. Da blir den veldig smidig og lett å jobbe med.

Farging av fondant


Her er det også en del forskjellige meninger. Noen sier man bør ha i farge når marshmallowsen kommer utav mikroen, men jeg synes at det er bedre når deigen er helt ferdig. Dette for å få en mer nøyaktig farge (vanskelig å vite helt hvordan den blir om det farges før alle ingrediensene er i) og så bruker jeg gjerne en deig til flere forskjellige farger.

Slik bruker i alle fall jeg å gjøre det:
Varm deigen i mikroen til den blir myk, og tilsett farge. Kan knaes for hånd eller i maskin. Ta alltid bare litt og litt farge, det kan for bli for mye. En liten knivsodd (eller noen dråper) er ofte nok til en hel deig. Det er lurt å bruke hansker når man farger da det lett setter seg fast i huden i flere dager etter. Fondant klisser heller ikke så lett med hansker som på hud.

Har du noen spørsmål, er det bare å rope ut, så kommer jeg tilbake til deg så snart som mulig!

Silje

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar